Заняття-екскурсія «Письменники рідного краю»

1 грудня викладач української мови і літератури УТЕК КНТЕУ Тетяна Петрівна Грицищук організувала і провела заняття-екскурсію «Письменники рідного краю» для студентів ІІ курсу спеціальності «Готельне обслуговування». Майбутні працівники готельного бізнесу пройшлися вулицями, де у свій час ходили видатні особистості Срібної Землі, відвідали будинки, де колись жили.

Розпочалася екскурсія з вулиці будителя підкарпатських русинів, греко-католицького священика, педагога, письменника, поета, культурного діяча, автора карпаторуського букваря «Книжица читалная для начинающих», популярної книжки «Хліб душі» (молитви і пісні для християн східного обряду), яку протягом 25 років перевидавали вісім разів, Олександра Духновича.
Далі помандрували вулицею Михайла Лучкая, закарпатського мовознавця, фольклориста, історика. М.Лучкай був парохом Ужгородського Свято-Преображенського храму (1826 – 1829, 1831 – 1843). У 1831 році Лучкай видав «Церковні бесіди на всі неділі року». Праця, яка уславила ім’я Михайла Лучкая, стала шеститомна «Історія карпатських русинів», написана латиною.
Побували і на вулиці Панаса Мирного, де в одному з будинків жили у свій час Василь Гренджа-Донський та Федір Потушняк. На фасаді будинку є пам’ятні дошки цим видатним діячам нашого краю. В історії літературного розвитку Закарпаття у минулому столітті Гренджі-Донському належить одне з провідних місць, він назавжди залишиться невідємною частиною культурного надбання нашого краю. Поет, публіцист, прозаїк, драматург, журналіст, він активно вводив письменство Закарпаття в загальноукраїнський контекст. Федір Потушняк – закарпатський письменник, науковець, етнограф, археолог, автор відомого роману «Повінь».
Завершилася екскурсія на вулиці Августина Волошина, політичного, культурного, релігійного діяча Закарпаття, греко-католицького священика, прем’єр-міністра автономного уряду Карпатської України (1938), президента цієї держави в 1939р.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*