«Шлях довжиною в сотню літ» (столітньому ювілею створення Державної руської торговельної академії (школи) в м. Ужгороді присвячується)

Цієї теплої осені святкує свій столітній ювілей один з найстаріших закладів області – Ужгородський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету, колишня Державна руська торговельна академія (школа), згодом Ужгородський технікум радянської торгівлі, Ужгородський комерційний технікум. Протягом століття змінилася не одна команда викладацького складу, відкривалися нові спеціальності, з’являлися нові традиції, але прагнення сіяти зерно мудрості й любові до науки завжди залишалося незмінним.
У рамках відзначення ювілею та з метою збереження славних традицій в Ужгородському торговельно-економічному коледжі Київського національного торговельно-економічного університету відбулися наступні заходи:
– конкурс стіннівок, присвячених сторіччю від дня заснування навчального закладу;
– конкурс студентських відеофільмів, присвячених сторіччю від дня заснування навчального закладу
– студентський флешмоб;
– урочисті засідання циклових комісій, на які були запрошені ветерани та успішні випускники закладу;
– урочисте спільне засідання педагогічної ради та трудового колективу, присвячене сторіччю від дня заснування навчального закладу ,на яке були запрошені колишні випускники та ветерани;
– презентація книги « Шлях довжиною в сотню літ» (ідея проекту – Петро Гаврилко та Лариса Павлюк; упорядник – Ганна Костелей);
– урочисте відкриття оновленої меморіальної дошки на честь директора Державної руської торговельної академії 1921-1925 років Августина Штефана і герба закладу на фасаді будинку коледжу (скульптор – Михайло Белень);
Але справжнім родинним святом став святковий концерт, присвячений 100-річчю від дня заснування закладу, який відбувся в стінах Закарпатського обласного музично-драматичного театру ім. братів Шерегіїв, що гостинно відчинив двері для всіх відвідувачів.
Задовго до початку концерту у фойє театру почали збиратися господарі свята – викладачі та працівники УТЕК КНТЕУ , почесні гості , які мали можливість ознайомитися з інформаційними стендами – представленнями циклових комісій та спеціальностей.
З самого початку у залі панував піднесений настрій, який підсилився відчуттям вагомості заходу, коли на сцену піднявся один з попередніх керівників закладу –
П. П. Гаврилко – «батько» цієї великої родини – кандидат економічних наук, професор, академік Академії економічних наук України, Заслужений працівник народної освіти України, директор Ужгородського торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету , якому довелося бути директором Ужгородського комерційного технікуму з 1988 по 2013 роки.
Директор УТЕК КНТЕУ Лариса Павлюк тепло привітала присутніх з ювілеєм alma-mater, відзначила вагомий внесок кожного у високий рейтинг закладу, торкнулася важливих віх історії вишу, зауважила на завданнях, які упродовж багатьох десятиліть виконує навчальний заклад. Лариса Іванівна зауважила: «Наше життєве кредо: викладач та студент – частина єдиної команди, що творить разом заради досягнення загальної мети». Також
Лариса Іванівна висловила щиру подяку викладачам та працівникам УТЕК КНТЕУ за професіоналізм, відданість та наполегливу працю.
У святковому концерті взяли участь як студенти нашого закладу так і гості.
Відчуття атмосфери свята додала пісня «День народження», яка прозвучала у виконанні студентів УТЕК КНТЕУ.
З вітальними словами виступив голова Закарпатської ОДА – Генадій Москаль, який відзначив почесними грамотами викладачів коледжу, за особистий внесок у поступ закладу на освітянській ниві.
Бурхливими оплесками супроводжувався виступ зразкового ансамблю танцю «Веселка»
( художній керівник – Л. Петрецька, Заслужений працівник культури України), який виконав танець «Бубнарський».
Виступив зі словами привітання голова Закарпатської обласної ради VI скликання, випускник закладу Володимир Чубірко, який нагородив викладачів грамотами та подяками за сумлінну працю.
Також слова вітання та найкращих побажань прозвучали з вуст новообраного мера
м. Ужгорода Богдана Андріїва, який також відмітив високі досягнення викладачів у розвитку навчального закладу та нагородив грамотами міської ради.
Веселі нотки до загального настрою додав виступ зразкового танцювального колективу «Юність Закарпаття» ( художній керівник – Л. Петрецька, Заслужений працівник культури України) , який виконав угорський «Чардаш».
Народний депутат України Роберт Горват, вітаючи навчальний заклад з ювілеєм, поінформував, що триває процедура прийняття рішення про нагородження педагогічного колективу Ужгородського торговельно-економічного коледжу КНТЕУ Грамотою Верховної Ради України за клопотанням КНТЕУ та МОН України, що викликало особливе піднесення у викладачів та студентів.
Теплими та щирими словами вітала всіх присутніх в.о. начальника Департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА Ганна Сопкова, яка відзначила, в яких складних умовах трудяться на освітянській ниві педагогічні працівники, а також нагородила рад викладачів Почесними грамотами Департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА.
Дуже зворушливо і мелодійно прозвучала пісня «Вчителько моя» ( муз. Платона Майбороди, сл. А. Малишка) у виконанні студентів коледжу Кавкала Володимира та Жерелик Дарії. Під час виконання пісні студенти Денис Глушко та Мацак Крістіна продемонстрували справжню танцювальну майстерність, виконавши вальс.
Вітальні слова пролунали з вуст голови Закарпатської обласної профспілкової організації працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг Галини Сваричевської, яка побажала наснаги, здоров’я, благополуччя і нагородила грамотами окремих викладачів за плідну працю на освітянській ниві.
Упродовж багатьох років наш навчальний заклад успішно співпрацює з навчальними закладами Словаччини, тож приємно було побачити на сцені директорів з м. Свідніка, м. Пряшева та м. Гуменного, які у своїх побажаннях висловили надію на подальший розвиток дружніх відносин.
Зі справжнім молодецьким запалом , випускниця коледжу – Стегура Олександра, виконала пісню « Не стидайся своєї землі».
Вшанували своєю присутністю колеги, керівники структурних підрозділів КНТЕУ міст Вінниці, Харкова, Хмельницького, Бурштина, Коломиї та Чернівців, які висловили найщиріші побажання розквіту та добробуту, а також подарували пам’ятні подарунки.
Справжні овації у залі викликала пісня «Всюди буйно квітне черемшина» ( муз. В. Михайлюка, сл. М. Юрійчука) у виконанні Жерелик Дарини.
На концерті також звучали слова привітання від директорів навчальних закладів Закарпаття, зокрема, Ужгородського музичного училища ім. Дезидерія Задора, коледжу культури і мистецтв, коледжу мистецтв ім. Ерделі , природничо-гуманітарного коледжу УжНУ, Мукачівського кооперативного торгово-економічного коледжу, Ужгородського торговельно-економічного інституту КНТЕУ.
Як подарунок для навчального закладу, прозвучала інструментальна п’єса – попурі Ю. Шитєва на тему українських пісень «На крилах пісні», у виконанні естрадно-духового оркестру Ужгородського музичного училища ім. Дезидерія Задора ( художній керівник-Заслужений артист України, Ференц Томич).
Особливо приємно зауважити, що своє музичне привітання – пісню «Miserere», виконала колишня випускниця, Лауреат міжнародних конкурсів – Галина Гаврилко, яка вразила всіх присутніх надзвичайним співом.
За дорученням Міністерства освіти і науки України директор Ужгородського торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету Петро Петрович Гаврилко нагородив викладачів та працівників закладу Подяками Міністерства освіти і науки України, за сумлінну працю на освітянській ниві.
Особливо приємно відмітити, що окремі викладачі були нагороджені відзнакою Ужгородського торговельно-економічного коледжу КНТЕУ–«Гордість навчального закладу».
Бурхливими оплесками присутні в залі вітали колишню випускницю закладу, Лауреата міжнародних конкурсів Мар’яну Гаврилко, яка, як дарунок, виконала пісню « Ой, у вишневому саду».
Варто зазначити, що впродовж свого існування заклад виростив і виховав багато прекрасних людей, які стали сумлінними трудівниками, мудрими керівниками, справжніми шанувальниками рідних традицій, патріотами своєї країни.
Справжніми оваціями вибухнув зал, коли на сцені з’явився дует Галини та Петра Гаврилка. Зал стоячи аплодував виконанню пісні Андреа Бочеллі «Time to say goodbye» .
Після прекрасних і хвилюючих слів, що лунали з вуст ведучих на адресу викладачів, прозвучала пісня у виконанні Олександра Садварі «Разом друзі, заспіваймо»
Останнім акордом концерту стала пісня-гімн «Ми завжди потрібні людям!» Ужгородського торговельно-економічного коледжу Київського національного торговельно-економічного університету ( музика Йосипа Віннера, слова Юрія Шипа), яка прозвучала у виконанні всіх учасників концерту.
Свято закінчилося, а трудовому та педагігочному колективу хочеться побажати подальшого розквіту, досягнень на освітянській ниві, добробуту та благополуччя в родинах, мирного неба над нашою славною Україною.


Матеріал підготувала Ярослава Барзул

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*