«Розстріляне відродження»: у коледжі говорили про злочини радянського та російського режимів

Для студентів ІІ курсу проведено тематичну лекцію-бесіду «Розстріляне відродження: минуле і сьогодення», в ході якої говорили про найстрашніші злочини радянського режиму, «великий терор» і знищення цілої плеяди українських митців. У період із 27 жовтня по 4 листопада 1937 року в урочищі Сандармох відбувся наймасовіший розстріл. Тоді режим убив Леся Курбаса, Миколу Куліша, Марка Вороного, Миколу Зерова, Валер’яна Підмогильного та інших яскравих постатей національного відродження ХХ століття. Студенти говорили про розквіт  та піднесення української культури 1920-х років, згадували сфабриковані справи, уявні диверсії та вигадані злочини, які радянський режим приписав знаковим представникам української інтелігенції.

Від початку повномасштабної війни українська культура також опинилась під ударом – знищені історичні пам’ятки, розграбовані музейні колекції, втрачені назавжди безцінні експонати та люди, чия діяльність становила невід’ємну частину новітньої культури. Актори, художники, скульптори, режисери, письменники, науковці, музиканти – українська інтелігенція ХХІ століття, яка, як і 86 років тому, гине від того ж ворога.

На лекції звучали імена тих, кого забрала ця війна, слухали поезію Сергія Скальда, Юрія Руфа, Вікторії Амеліної, читали записки з щоденника окупації Володимира Вакуленка-К. Пам’ять про злочини радянської доби та усвідомлення трагедії сучасної війни повинні щоразу нагадувати нам про те, за що ми змагаємося.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*