Подорож стежками Літературного Закарпаття

Василь Густі – легенда Закарпатського літературного простору, корифей поезії та публіцистики, знаний митець  України.

Зустріч студентів ІІ курсів спеціальностей  «Облік та оподаткування» та «Харчові технології»  ВСП “УТЕФК ДТЕУ” з митцем проходила у приміщенні Закарпатського обласного художнього музею імені Йосипа Бокшая, колишнього жупанату, де сама атмосфера створює ауру минувшини, бережно водить стежками відомих людей краю, які тут працювали, творили історію, переживали, писали сторінки життя. Який відгомін знаходила їхня творчість у тій добі, в якій вони жили і продукували?

Розповів митець про Королівське Євангеліє, переписане у 1401 року у замку Нялаб на території сучасного Королева, наголосивши, що це не просто копія Євангелія, а безцінний скарб, що засвідчує нашу духовність, давню історію і культуру.

Василь Густі провів подорож вуличками міста над Ужем, оголошуючи щоразу нову зупинку біля будинку, де встановлено меморіальну дошку або пам’ятник, що названо на честь  славних  митців  краю: А. Волошина, О. Духновича, В. Ґренджі-Донського, А. Петрус-Карпатського, Марійки Підгірянки, І. Чендея, П. Скунця, В. Ладижця…

Студенти дізналися  цікаві факти із життя відомих, а подекуди не дуже, митців Срібної Землі. Вони поринали у лабіринти спогадів, маловідомих фактів, крокували мощеними вуличками старого міста поруч  із маленькими та невідомими, але вже обраними долею творцями літератури та історії Закарпаття.

Щира подяка відомому українському поету, перекладачу, просвітянину, талановитому поету-лірику Василю Густі, який доніс до сучасного покоління Z милозвучність рідного слова, зігрітого присмаком краси Закарпатського краю.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*