Студенти УТЕК КНТЕУ проходили навчально-виробничу практику в Словаччині

Влітку 2017 р. ми, три студентки Ужгородського торговельно-економічного коледжу КНТЕУ спеціальності Готельне обслуговування, проходили навчально-виробничу практику в Словаччині в  Штребске Плесо в ресторані «Стара Пошта». Проживали в комфортних апартаментах «Олівер». При проходженні практики нас ознайомили з меню закладу, показали, як проходить процес обслуговування гостей.

Дуже сподобалися національні страви, які ресторан пропонував відвідувачам: бринзові галушки з салом, капусніца (схоже на український борщ, але в ньому багато ковбаси та квашеної капусти) тощо. В закладі пропонували гостям  17 видів піц. Кожний день готували денне меню, яке включало першу і другу страви за акційною ціною 6,99 євро. Дуже нам сподобалася тераса, оздоблена в народному стилі. Стільці для гостів покривали баранячою вовною та пропонували червоні колоритні покривала. Через два тижні перебування в словацькому середовищі я заговорила словацькою. Адже спілкувалися з нами виключно цією мовою. А через три місяці практики мій рівень володіння словацькою став таким, що навіть місцеві жителі не розуміли одразу при спілкуванні зі мною, що я українка, а не словачка. В ресторані ми зустріли й двох наших співвітчизників з Ужгорода. Двоє поварів з трьох були українцями і приїхали в Словаччину підробити на літо. Вони дуже допомогли нам, студентам, краще освоїти мову, ділилися тонкощами ремесла. 

Та ми мали не тільки навчання. Також знайшовся час для розваг, подорожей і відпочинку. Ми відвідали міста Кошіце та Попрад, де, окрім магазинів та торгівельних центрів, побачили  туристичні родзинки Словаччини. Також ми побували разом з усім колективом ресторану в Державному музеї Аушвіц-Біркенау (колишній нацистський концентраційний табір Освенцим для євреїв часів Другої світової війни) в Польщі. Вразили печі, в яких спалювали людей, бараки, де проживали ув’язнені, гори дитячих горщиків, що належали знищеним дітям. Нам всім в музеї видали спеціальні навушники і ми могли прослухати всю екскурсію зрозумілою нам мовою. Відвідання цього меморіалу залишило глибокий емоційний слід.

Під час проходження практики ми подружилися з дівчатами-словачками, які працювали в ресторані. Дуже багато цікавої інформації і корисних вмінь та навичок отримали від власника комплексу Петера Чеха, що виявився справжнім фанатом своєї справи і з радістю ділився досвідом. Напередодні нашого від’їзду він приготував разом з нами гуляш, яким пригостили і студентів-практикантів з України, і весь персонал закладу. 

Особливу подяку за організацію практики виражаю Данко Ганні Миколаївні, заступнику директора з навчально-виробничої роботи УТЕК КНТЕУ.   

Студентка ІІІ курсу спеціальності 

«Готельне обслуговування» 

Пичкар Христина

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*