Відділення туризму та готельно-ресторанної справи

Канчі Віталія Миколаївна, завідувачка відділення туризму та готельно-ресторанної справи.

Спеціаліст вищої категорії

Ужгородський торговельно-економічний коледж КНТЕУ першим у Закарпатті в 1999 році започаткував підготовку фахівців спеціальності “Організація обслуговування в готелях та туристичних комплексах” освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст”. З 2010 року підготовка фахівців здійснюється за двома розмежованими спеціальностями в рамках галузі знань “Сфера обслуговування” – “Туризм” та “Готельно-ресторанна справа”. За цей час закладом підготовлено понад 900 молодших спеціалістів – фахівців з готельного та туристичного обслуговування. Мережа готельно-ресторанних, туристично-рекреаційних та санаторно-курортних закладів області нараховує понад 300 об’єктів і для збалансованого якісного обслуговування туристів та рекреантів не вистачає кваліфікованих кадрів, що дає можливість оптимістично дивитися на зайнятість наших фахівців-випускників.

Для фахівців спеціальності “Туризм” освітньо-кваліфікаційна характеристика передбачає забезпечення теоретичної підготовки та практичних компетенцій щодо їх діяльності в сфері туризму. Цікавими і начально-пізнавальними є практичні заняття на базах готелів, ресторанів, туристичних комплексів та екскурсії по місцях історико-архітектурних пам’ятках Ужгорода та області – замки «Сент-Міклош» (с. Чинадієво), «Паланок» (м. Мукачево), «Шенборн» (Мукачівський район), «Невицький» (Ужгородський район), «Хустський» (м. Хуст).

Спільно з викладачами та фахівцями з туризму щороку проводяться туристичні походи за маршрутами Соколині скелі, Полонина Руна, гора Пікуй, «Явірник» гора Говерла, водоспад «Шипіт», озеро «Синевир».

Згідно Національного класифікатора професій фахівці спеціальності “Туризм” можуть займати такі посади:

  • керівник виробничого підрозділу у туристсько-рекреаційній справі;
  • начальник туристського табору;
  • завідувач туристичного агентства;
  • директор малої фірми (рекламно-туристичної та ін.);
  • завідувач бюро (подорожей, екскурсій);
  • агент з організації туризму;
  • гід в подорожах;
  • екскурсовод;
  • екскурсознавець;
  • фахівець з туристичного обслуговування;
  • фахівець з рекреації;
  • фахівець з організації дозвілля;
  • фахівець із туристичної безпеки;
  • організатор подорожей (екскурсій);
  • фахівець із конференц-сервісу;
  • оператор служби перевезень;
  • робітник з надання послуг в сфері сільського туризму;
  • фахівець з розвитку сільського туризму;
  • керівник туристської групи;
  • груповод;
  • стюард (послуги в дорозі).

Перспективи працевлаштування випускників закладом також пов’язуються з потенційним розгортанням низки інвестиційних проектів. Зокрема, рекреаційного комплексу “Полонина Руна — Ужгород”, де очікується продовж перших трьох років реалізації проекту працевлаштування близько трьох тисяч кваліфікованих кадрів індустрії гостинності та різних видів туризму; “Боржавські полонини”; рекреаційна зона “Синяк”; освоєння високогірних полонин Рахівщини; розширенння та модернізація об’єктів на горі Драгобрат.

Для фахівців спеціальності ”Готельно-ресторанна справа” освітньо-кваліфікаційна характеристика передбачає забезпечення теоретичної підготовки та практичних компетенцій щодо їх діяльності в сфері готельного та ресторанного господарств.

Згідно Національного класифікатора професій фахівці спеціальності “Готельно-ресторанна справа” здатні займати такі посади:

  • -керівник малого підприємства-готелю;
  • -доглядач будинку та черговий в готелях та гуртожитках;
  • -завідувач корпусу готелю;
  • -завідувач номерного фонду готелю (туристичного комплексу та ін.);
  • -завідувач поверху готелю;
  • -керуючий готелем (пансіонатом, кемпінгом та ін.);
  • -керуючий готельним господарством;
  • -фахівець з готельного обслуговування;
  • -фахівець з гостинності в місцях розміщення (готелі, туристичні комплекси та ін.);
  • -фахівець з готельної справи;
  • – стюард (готелі та інші місця розміщення);
  • – фахівець із ресторанної справи (адміністратор, шеф-кухар, сомельє);
  • – фахівець з організації дозвілля.

Ужгородський торговельно-економічний коледж КНТЕУ вже набув гідного визнання в справі підготовки фахівців для готельно-туристичної галузі Закарпаття. Наявний педагогічний колектив, навчально-матеріальна база, якість підготовки фахівців тричі підтверджувалися державною акредитацією. Абітурієнтів та випускників спеціальності традиційно приваблюють можливості продовження навчання за ступеневою освітою на освітньо-кваліфікаційному рівні “бакалавр” та “магістр” в Ужгородському торгово-економічному інституті Київського національного торговельно-економічного університету.

Контингент студентів на початок 2019-2020 навчального року становив 257 (за денною та заочною формами навчання). Студенти відділення традиційно беруть участь в усіх заходах навчального закладу, студентському житті, гідно представляють заклад на професійних конкурсах, що проводяться в області, державі та за кордоном.

Навчально-виховну роботу на відділенні очолює завідувач відділення. В 1999‑2013 роках на цій посаді працював Волощук Сергій Михайлович. З вересня 2013 р. Телеп Василь Степанович.