Людяність у часи жорстокості. Українці-рятівники

14 травня Україна вперше на державному рівні вшановує пам’ять тих людей, які, ризикуючи життям, рятували євреїв в роки Другої світової війни. У світі рятівників євреїв заведено називати «Праведниками народів світу». Станом на 1 січня 2020 року Ізраїль відзначив 2 659 громадян України цим званням.

Студенти ВСП «Ужгородського фахового торговельно-економічного коледжу» КНТЕУ долучилися до пам’ятних заходів на вшанування подвигу всіх тих мужніх людей, що залишаються для нас прикладом людяності та самопожертви. Для ІІ курсу організовано тематичну екскурсію, під час якої кандидат історичних наук, доцент кафедри археології, етнології та культурології УжНУ Павло Худіш розповів про єврейську общину Ужгорода, трагедію Голокосту на Закарпатті та історію Праведників народів світу серед закарпатців.

Студенти І ОО переглянули повнометражний документальний фільм «Назви своє ім’я» режисера Сергія Буковського. В основі стрічки — відеосвідчення про Голокост, зібрані Фундацією Shoah в Україні. Для І ХТ проведено лекцію-бесіду на тему «Іспит на людяність. Українці-рятівники». Студенти обговорили питання Голокосту на Закарпатті і ознайомились з історіями Праведників народів світу серед українців, переглянули відеоролики, створені за сприяння Національного музею історії України у Другій світовій війні та Українського інституту національної пам’яті, які оповідають долі простих людей, що в часи жорстокості та зневіри, ризикуючи власним життям та життям своїх родин, рятували євреїв. Бо той, хто врятує одне життя, врятує весь світ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*