«Війна і міф»: у коледжі вшановували пам’ять жертв Другої світової війни та згадували головні міфи радянської пропаганди

Восьмий рік поспіль Україна впроваджує європейський підхід до пам’яті про Другу світову війну. Ми вшановуємо всіх борців із нацизмом та всіх жертв цього кривавого конфлікту. Цього року Україна відзначає пам’ятні дні в умовах повномасштабної військової агресії росії, яка супроводжується вчиненням воєнних злочинів, численними порушеннями міжнародних конвенцій. росія системно перекручує та маніпулює моральним спадком учасників Другої світової війни. Тому для нас важливим є дистанціювання від радянських і кремлівських міфів, вміння їх вирізняти, щоб здобувати перевагу і в інформаційній війні.

Для студентів коледжу спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» проведено онлайн лекції на тему «Війна і міф: головні наративи кремлівської пропаганди та культ війни». В ході заняття студенти переглянули відеоролики, створені Українським інститутом національної пам’яті, зокрема «Міф: Західна допомога за програмою ленд-лізу була незначною».

На основі матеріалів посібника «Україна в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.)» та виставки «Українська Друга світова», створеної спільними зусиллями Українського інституту національної пам’яті та Центру досліджень визвольного руху, обговорювали найвідоміші радянські міфи, які активно просуває сучасна російська пропаганда, пов’язані з культивуванням війни, творенням ідеї великої перемоги, винятковості ролі СРСР. Адже Друга світова стала найбільшою трагедією ХХ століття, возвеличення війни, гасла «можемо повторити», ідеї реваншизму є недопустимими в сучасному цивілізованому світі.

Найважливішим підсумком війни завжди має бути розуміння і вміння цінувати мир. Для українців, особливо в дні повномасштабного вторгнення росії, ці речі стають близькими та зрозумілими, як ніколи. І навіть у цій війні ми бачимо використання ворогом тих же методів тотальної брехні, звинувачення іншої сторони у власних гріхах, ненависті, фальсифікацій, маніпуляцій, замовчування фактів. Проте, правда і справедливість на боці України, що додає віри в близьку перемогу і очікуваний мир. Перемогли нацизм – переможемо і рашизм.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*