В коледжі пройшла студентська науково-практична конференція

20 квітня на базі ВСП «УТЕФК ДТЕУ» відбулася Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Українська революція 1917-1921 рр. та становлення державності: передумови, процеси, наслідки, співзвуччя епох», метою якої було обговорення і аналіз історії українського державотворення, вивчення досвіду визвольних змагань, їх значення і символізму. З вітальним словом до учасників заходу звернувся Сергій Михайлович Волощук, кандидат історичних наук, директор ВСП «УТЕФК ДТЕУ». На пленарному засіданні виступив Маріан Токар, директор Науково-дослідного інституту політичної регіоналістики ДВНЗ «УжНУ», доктор наук з державного управління, який ознайомив з ідеями української державності в історії Закарпаття.

В ході конференції працювало три секції – «Україна в революційну добу 1917-1921 рр.: передумови, процеси, наслідки, уроки», «Регіональні аспекти розгортання Української революції 1917-1921 рр.», «Визначні діячі Української революції 1917-1921 рр.», прозвучали доповіді, присвячені розгортанню революції, історії бою під Крутами та Чортківської офензиви, значення творення ЗУНР, оцінкам української революції в сучасній історіографії та паралелям в історії війни, яка, насправді, ніколи не закінчувалась. У своїх роботах учасники звернулись і до проблематики регіональної історії – національного руху на Закарпатті, феномену Гуцульської республіки, особливостей Гуляйпільської республіки і значення Хустського конгресу, а також дискутували про такі знакові постаті, як М.Міхновський, П.Скоропадський, П.Болбочан. С.Клочурак, А.Лівицький.

Науково-практична конференція мала на меті вкотре привернути увагу до значимих подій нашої історії, активізувати пошукову роботу студентів, обмінятись думками та поглядами з колегами з різних навчальних закладів, підкреслити важливість збереження нашої національної пам’яті про події революції, розуміння здобутків та причин поразки, що має стати важливим уроком для нинішньої боротьби за незалежність України.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*