Міжнародна науково-практична конференція на тему «Підприємництво та міжнародна торгівля в сучасних умовах: проблеми та перспективи»

2025 рік – ювілейний для ВСП «Ужгородський торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ». Коледж відзначатиме 110 річницю з дня свого заснування, адже є правонаступником торговельної школи, заснованої у 1915 році.

У межах підготовки до відзначення ювілейної дати, 6 березня 2025 року в рамках укладеного меморандуму між ВСП «УТЕФК ДТЕУ та Академією професійної освіти «Меркур», на базі Академії професійної освіти «Меркур» у Словаччині, відбулася міжнародна науково-практична конференція на тему «Підприємництво та міжнародна торгівля в сучасних умовах: проблеми та перспективи», яка об’єднала фахівців, викладачів, студентів, підприємців з України та Словаччини.

Роботу Міжнародної конференції з вітальним словом відкрив директор Академії професійної освіти «Меркур» J. Brecko.,  який наголосив на важливості та перспективності проведення таких заходів, обмін досвідом підготовки фахівців для бізнесу, торгівлі, логістики, напрацювання ідей для подальшої співпраці та обміну студентами, удосконалення освітніх програм підготовки здобувачів освіти. 

Заступниця директора з навчальної роботи ВСП «УТЕФК ДТЕУ» Оксана Раті звернулася від імені директора коледжу Сергія Волощука до організатора конференції п. J. Brecko. зі словами вдячності за теплий прийом та підтримку, а також відмітила його високий професіоналізм у навчальній та практичній підготовці майбутніх фахівців. Пані Оксана ознайомила присутніх з освітньо-професійною програмою «Підприємництво та торгівля», за якою здійснюється підготовка фахового молодшого бакалавра у коледжі та висловила сподівання на отримання нових ідей для її удосконалення.

Завідувачка відділення підприємництва та торгівлі Ганна Денчиля-Сакаль та голова циклової комісії товарознавчо-комерційних дисциплін Маріанна Дьолог наголосили на попиті на ринку праці Закарпаття фахівців з підприємництва та торгівлі, так як відбувається релокація підприємств під час війни і Закарпаття славиться своєю унікальною продукцією, що поєднує багатовікові традиції, натуральні інгредієнти та інноваційні підходи.

Конференція стала чудовою платформою для представлення власного бізнесу ( студентка ІІ курсу ПТ Катерина Шкирта поділилася досвідом створення Сімейний бізнес “Наш Лаваш” – виробник традиційного грузинського лаваша, випеченого за автентичними рецептами ) та унікальної продукції закарпатських виробників на міжнародному рівні. Здобувачі освіти презентували широкий спектр продукції місцевих виробників. Особливу увагу було приділено закарпатським крафтовим виробництвам.

Серед найцікавіших представлених продуктів – натуральні соки “Коник”, 100% натуральний продукт без додавання цукру, води чи консервантів. Виготовляються вони виключно зі свіжих фруктів, вирощених у Закарпатті, що надає їм унікальний смак та високу якість.

🔹 Крафтові сири Закарпаття:
Перечинський сир – вершковий смак, виготовлений у екологічно чистих умовах.
Селиський сир – напівтвердий сир із витримкою 3-6 місяців, що має горіхові нотки.
Сири “Бараново” – європейські традиції у поєднанні з карпатським характером (“Gouda”, “Raclette”, “Tomme”).
Буйволячі сири – унікальний продукт із молока карпатських буйволів, що має ніжну текстуру та насичений смак.

Під час конференції здобувачі освіти виступили з доповідями:

🔹 Бізнес тренди Закарпаття: лозоплетіння та переробка скла – екологічно чиста продукція, що сприяє розвитку ремесел та збереженню навколишнього середовища.

🔹 Якість без кордонів: як торгова марка “Парада” завойовує довіру іноземних партнерів.

🔹 Розвиток торгівлі сублімованими товарами – представив студент УТЕІ ДТЕУ Олександр Каретін.

Представлення та дегустація закарпатської продукції викликало великий інтерес серед учасників конференції, адже саме крафтові товари стають все більш популярними на міжнародному рівні завдяки своїй унікальності, високій якості та екологічності.

Учасники конференції обговорили можливості та перспективи розвитку сімейного бізнесу, крафтового виробництва в сучасних економічних умовах.

Алла Домище-Медяник, координатор з академічної мобільності, к.е.н., доцент, відмітила, що такого роду конференції є важливою платформою для обміну досвідом, налагодження міжнародного співробітництва та визначення стратегічних напрямів щодо покращення реалізації освітньо-професійної програми «Підприємництво та торгівля» та підготовки фахівців для сфери торгівлі та підприємницької діяльності.  

На завершення  конференції були вручені сертифікати.

Разом з майстрами виробничого навчання студенти відвідали супермаркети Словаччини, де ознайомилися з товарним асортиментом, принципами викладки продукції, маркетинговими стратегіями та логістикою. Здобувачі освіти мали можливість проаналізувати зміни асортименту відповідно до пори року, святкових періодів та порівняти товари за якістю, ціною та популярністю.

Дякуємо всім учасникам та організаторам за активну участь та внесок у розвиток сучасного підприємництва!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*