Трагедія незнищенного народу. Право на пам’ять

Є злочини проти людяності, що навіки вкарбуються в світову історію. 18 травня Україна вшановує пам’ять жертв депортації кримських татар, ми згадуємо велику трагедію цілого народу, позбавленого своєї Батьківщини. За офіційними даними, було депортовано 183 тисячі кримських татар, примусове утримання в місцях вигнання продовжувалось аж до листопада 1989 року.

В рамках вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, для студентів І курсу ВСП «Ужгородського фахового торговельно-економічного коледжу» КНТЕУ проведено лекцію-бесіду «Трагедія незнищенного народу: право на пам’ять». В ході заняття обговорили причини та реалізацію виселення кримських татар, умови, в яких довелось перебувати депортованим та життя в спецпоселеннях. Студенти переглянули тематичні відео, в яких розповідали про цей колосальний злочин радянської тоталітарної системи, а також мультиплікаційний ролик «Книга-мандрівка. Серія 4. Джамала про депортацію кримських татар». Також присутні ознайомились з унікальними фото, котрі опубліковані Українським інститутом національної пам’яті, обговорили проблему повернення кримських татар на свою історичну Батьківщину та сучасне становище Криму.

18 травня – це день великої скорботи не лише для кримськотатарського народу, але й для всіх нас. Ми повинні пам’ятати до чого призводить нелюдськість і безпринципність влади, нехтування нею людськими життями.Пам’ять – це те, що застерігає нас не повторювати страшні злочини минулого. Проблема депортації кримських татар 1944 року залишається актуальною і сьогодні. Боротьба кримськотатарського народу за право жити на історичній Батьківщині продовжується в умовах російської окупації Криму.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*