В коледжі відбулося вшанування памяті жертв Голодоморів

Щороку, в останню суботу листопада, в Україні згадують та вшановують жертв радянських голодоморів. Українська нація, друга за чисельністю в СРСР, мала величезний культурно-історичний спадок, власні славетні традиції, досвід національно-визвольної боротьби. Широкі кола інтелектуалів та економічно самостійне селянство не сприймали політики комуністичного керівництва. Тому за мету було поставлено знищення українців як політичної нації. Для досягнення цієї мети був обраний жахливий інструмент – вбивство голодом.
          Оцінки сучасних дослідників щодо кількості убитих голодом в Україні у 1932 – 1933 роках значно різняться – від 1,8 до 7 і навіть 10 млн жертв. Навколо теми Голодомору комуністи встановили повну інформаційну блокаду, яка тривала фактично до відновлення Україною незалежності в 1991 році. Пам’ять про Голодомор, її повернення із забуття і вшанування жертв поступово з поодиноких пригадувань перетворилася у справу міжнаціонального масштабу.

В рамках вшанування пам’яті жертв сталінських голодоморів, студенти та викладачі студенти ВСП “Ужгородського торговельно-економічного фахового коледжу КНТЕУ” традиційно долучаються до всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті», яка цього року проходить 28 листопада.
      З метою поширення правдивої інформації про події Голодомору та збереження пам’яті про ці трагічні сторінки української історії, студенти коледжу відзняли відеоролик «Ми існуємо, бо пам’ятамо…»
     Традиційно в коледжі проведено тематичні виховні заходи для студентів І-ІІІ курсів з метою поглибити знання студентів про Голодомор як факт геноциду Українського народу, його причини, перебіг і наслідки. Адже, важливе розуміння, що голодомор 1932 – 1933 років був наслідком не стихійного лиха, а спланованих системних заходів тоталітарного комуністичного режиму, був злочином геноциду. Разом зі студентами ІІ курсу проведено лекцію-бесіду на тему «Збережемо пам’ять. Збережемо правду», оскільки, один з головних наших обов’язків – зберегти пам’ять про ці страшні роки. Це стане запобіжником повторення подібних трагедій у майбутньому.
     Сьогодні голоси правди звучать на весь світ. І наше спільне завдання – пам’ятати про всіх тих, хто став жертвами страшних сталінських злочинів. Ця пам’ять – наш реванш за мільйони вбитих. Вона робить нас сильнішими, бо в пам’яті вони оживають і стають поруч з нами у нинішній боротьбі. Де б ти не був цього дня, зупинись і згадай, вшануй запаленою свічкою пам’яті тих, кого убив Голодомор. Скорбота за вбитими предками дає нам сили захищати себе і нащадків.

Пам’ятаємо! (відео)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*