Що дали роки НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

Про це розповів науковець Іван Хланта студентам Ужгородського торговельно-економічного коледжу Київського національного торговельно-економічного університету на запрошення директора коледжу Л.І.Павлюк та завідувача відділенням економіки та підприємництва Ю.М. Конкуса 12 вересня 2016 р.
Що можна було зробити за часів незалежності України, Іван Хланта показав на прикладі роботи Обласного організаційно-методичного центру культури.
Студентам цікаво було довідатися, що відомі на цілий світ славні українці є конструкторами і винахідниками космічних кораблів. Так, Микола Кибальчич, котрий першим у світі накреслив схему ракетного апарата, народився на Чернігівщині, Юрій Кондратюк – на Полтавщині, усесвітньо відомий Сергій Корольов – на Житомирщині, а Костянтин Ціолковський хоч і народився в селі Іржевськ Рязанської губернії Росії, проте походив із роду запорізьких козаків (Наливайків).
Багатьох наших учених несправедливо позбавлено українського походження – їх і досі іменують російськими, а саме: педагога Костянтина Ушинського, філософа Памфіла Юркевича, легендарних антрополога Миколу Миклухо-Маклая, спортсмена-борця Івана Піддубного, Генерального секретаря ЦК КПРС, генератора Української Незалежності Михайла Горбачова та ін.
За проектами архітектора Миколи Гребінки, брата видатного українського письменника Євгена Гребінки, у столиці російської імперії Санкт-Петербурзі започатковано масове будівництво, внаслідок якого збудовано третину міста.     
Науковець Іван Хланта переконливо стверджував: нашій владі необхідно добре усвідомити, що народ у світ веде культура, мова, література. Будемо сподіватися, що здобута незалежність допоможе побороти все заржавіле та прогниле. Багато добрих справ зроблено за 25 років, але поки що не реалізована українська ідея, не відродили Україну в Україні. Треба, щоб нарешті Україна, український простір належали українцям.

Леся СЛИВКАНИЧ,
викладач української мови та літератури
Ужгородського торговельно-економічного коледжу

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*