104-та річниця бою під Крутами

1918 – 2022

29 січня 2022 року в Україні відзначається 104-та річниця бою під Крутами, котрий для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

Бій під Крутами став успішною оборонною операцією. Наступ переважаючих сил ворога було зупинено на декілька днів. Це дало змогу представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу.

Брестський мир означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин. Незалежність Української Народної Республіки довелося захищати від російської військової агресії на початках силами добровольчих формувань.

Згодом українські війська за підтримки німецьких та австро-угорських (завдяки Брестському договору) звільнили від більшовиків всю територію України.

Події Української революції засвідчили: державність без армії неможлива.

Сміливість та жертовність крутянців зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому героїв Крут у публіцистиці часто називають “першими кіборгами”.

Завдяки звитязі та сміливості українських вояків ворожий наступ більшовиків на Київ було зупинено на кілька днів, коли тривали переговори між Українською Народною Республікою і країнами Четверного союзу. Важливо було, аби на той момент українська столиця перебувала під контролем Центральної Ради. 9 лютого 1918 року Брестський мирний договір було підписано. Він означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.

Пам’ятаймо Героїв Крут!

З метою вшанування пам’яті загиблих під Крутами працівниками бібліотеки та викладачами історії України проведено цикл заходів для студентів коледжу. 

В бібліотеці викладачем Фречкою О.В. проведено виховну годину історичної пам’яті «Їх перший бій, останній бій». Викладач доступно та цікаво розповіла студентам про бій під Крутами, наголосивши на тому, що 29 січня 1918 року – це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації. 

Бій під Крутами – це героїчна й водночас трагічна подія. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей – найкращих представників українського студентства. 

Студенти з цікавістю прослухали про перебіг подій столітньої давності. Оглянули підбірку фотоматеріалів та книжково-ілюстративну виставку, мали можливість ознайомитись з літературою, в якій описані ці трагічні події. Адже юнаки, які пожертвували своїм життям заради України, стали легендою для наступних поколінь борців за незалежність в 1940-1950-ті, 1960-1980-ті роки. Вони є прикладом для молоді – тому що були такими ж завзятими тоді, у 1918-му, як ті, кого ми назвали кіборгами, в 2014-2015. Вони, герої Крут, були першими кіборгами у нашій історії. І в нашій пам’яті вони назавжди залишаться вічно молодими героями. 

Під час заходу увагу було привернуто до важливості теми захисту держави, необхідності подальшого зміцнення й розбудови Збройних Сил України як запоруки незалежності України.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*