14 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва

Дата 14 жовтня вибрана не випадково: з давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Образ козака як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному українцю.

Вже у ХХ столітті козацькі традиції боротьби за незалежність України наслідували вояки Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії. Таким чином, цілком логічно, що цього дня давнє героїчне минуле України поєдналося з героїчним теперішнім.

І нині українська армія береже бойові традиції предків, тому у війську з’явилися назви з іменами легендарних українських полководців та уславлених формацій минулого, а гасло “Слава Україні! – Героям слава!” стало офіційним вітанням українського війська.

Розпочнем із Дня Захисника України – це наймолодше свято яке було затверджене 14 жовтня 2019 року. Згідно з законом «Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України» №1643-ІХ, який парламент ухвалив 14 липня 2021 року і підписав Президент, назва свята, яке щороку відзначається 14 жовтня, змінюється на «День захисників і захисниць України».

Документ сприятиме гендернозбалансованому висвітленню ролі військовослужбовців у захисті нашої країни та належному вшануванню воїнів обох статей. Адже багато жінок нарівні з чоловіками беруть участь у захисті суверенітету й територіальної цілісності України.

Друге не менш важливе свято – День українського козацтва, це свято співпадає зі святом Присвятої Богородиці, бо козаки вважали Богоматір своєю захисницею та покровителькою.

Головна церква українських козаків завжди була на честь Покрови. Від самого початку козаками були виключно вільні люди.

На Запорізькій Січі головними принципами були свобода і рівність – усі мали рівні права та обов’язки. Козак в українській культурі – був завжди воїном, який служить своїй Батьківщині, боронить віру, гідність та звичаї всього українського народу.

Вітаємо всіх зі святом мужності і патріотизму, святом історії і добра – Днем Захисника України. Це свято не лише чоловіків, це свято всіх, хто любить і захищає свою Батьківщину. Це – свято України. Нехай Ваш дім буде наповнений світлом і любов’ю, а робота приносить лише задоволення!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*